Måned: desember 2020

FitnessFiurens Juledadelkuler

Jeg ser dadlene som står på kjøkkenbenken. Julebaksten er i full gang her hjemme. Hva med å slå sammen noen deilige juledadelkuler?

Og slik ble oppskriften min:

15 dadler kuttes smått (ta ut steinene)

5 dl havregryn hold igjen litt havre å justere massen med tilslutt (gjerne glutenfritt)

3 ss kakaopulver (helsekost)

3 ss kokosblomstsukker (helsekost)

2 ss kakaonibs  

250 gr grovt peanøttsmør

2ss Sukrinsirup Gold eller annen ønsket sirup (helsekost)

1 ts salt

1/2 ts vaniljepulver

Alt kjøres sammen til en meget seig og ganske fast masse. Rulles så ut i små kuler for hånd og legges på bakepapir. La de gjerne få hvile litt i kjøleskapet. Ikke lag kulene alt for store selv om det kan være fristende. De er mektig gode.

Det er også godt å rulle disse juledadelkulene i foreksempel kokosmasse, kakaopulver, kakaonibs, chiafrø eller finhakkede peanøtter for å nevne noe.

Kokosblomstsukker

Kokosblomstsukkeret er en liten skjult skatt i mine øyne. Det minner litt om brunt sukker og har en karamelisert karakter i seg. Rett og slett perfekt i bakverk som inneholder kakao fordi den runde smaken balanserer kakaoens bitterhet. Man trenger heller ikke bruke like stor mengde som ellers , og det er bra.

Kokosblomstsukkeret har kun en GI (som sier noe om hvordan maten påvirker blodsukker og insulin) på 35-45  sammenliknet med hvitt sukker som har en GI på nesten 80. Lav GI gir en lav og stabil blodsukkeret påvirkning. I tillegg er den rik på kalium, sink, jern, magnesium og vitaminene B1, B2,B3 og B6.

Så ja det er verdt å ta turen til helsekostbutikken for å prøve denne lille søte skatten.

FitnessFiurenGranola «Christmas Edition»


Her kommer oppskriften på min nyskapte julegranola.  Denne granolaen skaper ekte julemagi for kropp og sjel. En eksplosjon av smaker som gir god julestemning. Perfekt som topping til ulike varianter av yoghurt, kesam, proteinpudding, smootiebowls, «overnight»oats, eller kanskje også som en knasende sprø topping over riskremen med frisk rød julesaus.

FitnessFiurenGranola «Christmas edition»

300gr Havregryn (her bruker jeg glutenfri)

100gr Bokhvete (tørket frø)

100gr Peanøtter usaltet tørristet (hakkede)

100gr Dadler (finkuttet)

50gr Kokosflak

1 toppet ss Ceylon kanel

1 toppet ts malt ingefær og 1 ts malt nellik

1 ts Himalaya salt

ca 1/2 flaske Sukrinsirup Gold (evnt. annen ønsket sirup) ikke ha i alt med en  gang

3 ss Sukrin Gold

Jeg rører dette sammen til det blir litt klebete. Legges utover bakepapir på et par rister. Det hele skal være litt klissete. Settes i ovnen for tørking på varmluft i 40 grader over natten eller til alt er tørket. Gjerne bevege litt på crunchen etter et på timer, før det står over natten. La dette deretter stå litt i ovnen til det blir helt avkjølt og sprøtt. Legges tilslutt f.eks på norgesglass for best holdbarhet.

Næringsinnholdet avhenger litt av mengden, og om man eventuelt velger å bytte ut ingredienser med noen egne favoritter.  Men ca 30-50 gr av denne granolaen inneholder nok omkring 150-200 kcal.