For første gang har jeg måtte sette livet mitt på pause mens man prøver finne svar!

 

Det å kjenne seg sliten over tid selv om alt tilsynelatende er i «skjønneste orden» kan være tegn på så mange ting.

Både for lite eller for mye av noe kan skape ubalanse i kroppen og suge ut all energien vi har i oss. For høyt tempo gjør at kroppen har vanskelig for å finne god hvile og restitusjon. I hverdagen kan det være lurt å legge inn noen pauser, og ja nå kaster jeg stein i mitt eget glasshus. Det å naturlig være «ja» -og  «ståpå» menneske er en gave, og for meg er dette hva livet handler om! Men er det helt samme for kroppen vår ?

Kroppen vår skiller ubevisst mellom det kritiske sympatiske og det parasympatiske nervesystemet. Det sympatiske nervesystemet vårt gjør at kroppen kan produsere stresshormoner som adrenalin og kortisol ved behov. Dette er kroppens kampmekanisner som gir krefter til å komme seg vekk fra, eller kjempe i mot farer og trusler. Det gir oss evnen til kjappe vurderinger og reaksjoner.

Overlevelse er nemlig hjernens og nervesystemets viktigste jobb. Det «moderne» mennesket klarer ikke alltid å skille hvorvidt det er reell fare på ferde. Dersom kroppen og hodet over lengre tid belastes for uro og stress, vil stressmekanismene i det sympatiske nervesystemet gradvis utmattes, og vi vil slite oss helt ut! Kroppen klarer tilslutt ikke å skille mellom fare eller bekymring, prestasjon eller forventning. Over tid kan dette ende med tilstander der kroppen har brukt opp så mye energi, tæret så mye på sine reservelagre (som egentlig bare skal brukes i nødsituasjoner) at ord som utbrenthet, kraftløshet, smerter, ja til og med depresjon begynner å gi mening.

Kroppen vår orker ikke mer av maset, og begynner å stenge ned viktige funksjoner. De indre organene blir svekket av stress og ender dermed opp som de store taperne, nettopp fordi energien går ut i muskulaturen når vi gjør oss klare til å kjempe hele tiden. Dette går bra i små perioder, men over lengre tid gjør dette at organene ikke får nok næring i form av normal sirkulasjon.

Immunforsvaret vil få en boost i starten når stress oppstår og det kan tilsynelatende kjennes bra for oss, men etter en stund skjer det motsatte. Immunforsvaret svekkes, innsiden din blir tappet for livsviktig energi og fordøyelsen responderer dårligere.

Det verste ved å farte rundt med «fare og kamp» er at det tilslutt vil gi kroppen feilaktig informasjon og vi begynner å kjempe mot oss selv.

Det er godt at det også finnes et parasympatisk nervesystem i oss. For det er NÅ vi trenger hvile og tid til å nullstille oss. Vi setter håndbrekket på via det parasympatiske nervesystemet. Når vi endelig har fått ro i kroppen og gode opplevelser, vil produksjonen av hormonet oxytocin øke igjen. Dette er et nødvendig hormon for å kjenne på velvære og empati. Oxytocin kan ha gode påvirkninger i kroppen vår som å dempe kortisolnivået, virke smertelindrende, betennelsesdempende og gjøre at næringsopptaket forbedres igjen.

SÅ vi trenger faktisk hvile oss sterkere når alle reservelagrende er brukt opp! Kroppen er vårt eneste maskineri, og vi får den aldri tilbake!

Uansett hvilken kamp kroppen kjemper , har kjempet , eller skal kjempe i livet er dette viktige ting å ha med seg på veien…

Sunn Sjokoladedrøm

 

 

I dette innlegget finner man oppskriften på denne helt magiske konfektkakebunnen:

FitnessFiurens MoccaCake HighProteinLowCarb

 

Sjokoladetoppingen kommer her :

150 gr WheyXplode sjokolade proteinpulver

150gr Sukrin melis

1 ss Kakaopulver

1 klype Himalaya salt

1 ss Fibersirup Gold

Mild avkjølet kaffe til passe konsistens.

 

Røres til en glatt kremet sjokoladetopping. La den gjerne stå litt i kjøleskapet til den tykner og setter seg, eller om man eventuelt smører rett på kakebunnen som er laget klart på forhånd.

(Jeg har enda ikke klart å finne annet merke proteinpulver som gir samme gode bakst, smak og konsistens… men det er selvfølgelig lov å prøve ut dette).

Nytes fullt ut med verdens beste samvittighet  til alle anledninger… Denne er helt fantastisk…  ❤️

Dronningen av Fiuren – himmelens vakreste engel <3

Min engel på jord har reist så fredelig men alt for brått fra oss <3

Jeg vet at du er trygt og godt hos morfar nå <3

 Ingen i verden er mer godhjertet…alle var like verdifulle for deg <3

Aldri tenkt en vondt tanke om noen …du kunne ikke gjøre godt nok for hver og en av oss… derfor er du så utrolig høyt elsket av alle<3

 Hvil i fred nå min diamant <3

Aldri et minne vil bli glemt <3

Vi elsker deg <3

 

Magnesium for hard trening!

Har du noen gang opplevd å gå tom for energi på slutten av en treningsøkt?

 

Da kan det rett og slett hende at du trenger mer magnesium. Magnesium er en fin kilde som skal motvirke tretthet og utmattelse.

 

For mange kan magnesium være verdifullt, særlig i forbindelse med treningen. Det er nemlig ikke uten grunn at magnesium så ofte blir nevnt til trening. Magnesium er et fantastisk mineral som blant annet står for omsetting av næringsstoffer til energi. Dette gjør at man kan holde ut lenger under trening. I tillegg virker magnesium væskeregulerende. Dette er greit å vite når man skal ut på en lengre løpe- eller sykkeltur.

 

Magnesium er nok mest kjent for å bekjempe muskelkramper i beina. Hvem kjenner ikke til kramper i leggen eller foten som kanskje også har oppstått under en god treningsøkt?
Ved inntak av magnesium kan man oppleve at krampene blir svakere eller forsvinner helt. Magnesium kan virke beroligende på musklene og bidra til en normal muskelfunksjon.
Mangel henger derimot ofte sammen med mye trening, nettopp fordi magnesium skilles ut gjennom svette. Det kan derfor være viktig å få i seg ekstra magnesium hvis man driver med mengdetrening og harde treningsøkter.
Dersom kroppen over lengre tid bruker mer magnesium enn den får i seg, vil den etterhvert reagere. Det er da man kan opplever lette muskelkramper, eller andre symptomer på magnesiummangel som foreksempel nummenhet, ujevn hjerterytme, søvnproblemer eller økt søtsug, for å nevne noe.
Magnesium inngår i det grønne fargestoffet klorofyll, og grønne grønnsaker er derfor gode kilder. I tillegg til frø og nøtter som solsikkefrø, gresskafrø, linfrø, cashewnøtter, paranøtter, mandel, pinekjerner. Mørk sjokolade, kakaonibs/råkakaopulver, hvetekli, bønner ,erter og bananer også.
Hvor mye magnesium kroppen tar opp vil reguleres av inntaket. Det kan også være vanskeligere med opptak av magnesium i sammenheng med fettrik mat.

 

Dette kan magnesium gjøre for oss: 

-Redusere tretthet og utmattelse

-Gi oss normal hjerte- og muskelfunksjon.

-Opprettholde normal tannhelse

-Øke energiomsetningen

-Celledeling

-Hjelpe stoffskiftet

 

Kroppen produserer ikke magnesium selv men det må tilsettes gjennom maten vi spiser. Mineralet har flere funksjoner og det meste av magnesiumet vi har i kroppen finnes i skjelettet vårt.

Det kan være nyttig å vite at det kan være vanskelig å få i seg nok magnesium bare ved å spise frø og nøtter. Dermed anbefaler jeg at man får i seg godt med grønne grønnsaker. Alternativt kan også kosttilskudd være en smart løsningen for enkelte. Det samme gjelder dersom du er allergisk mot nøtter, eller er dårlig på å spise grønnsaker i hverdagen. Ta veldig gjerne også en banan daglig i forbindelse med treningsøktene dine.

 

Så ikke glem å få i deg magnesium, særlig i de periodene du trener hardest.