Sammen kan vi finne ekte løpeglede


Løping er helt klart en av de aktivitetene som forbrenner flest kalorier. Løping har en super helsebringende effekt så lenge man er fri for skader, men løpingen vil selvfølgelig også påvirke appetitten vår. Det kan lett resultere i at vi spiser flere kalorier enn vi faktisk forbrenner. Nå snakker jeg selvsagt om når vektreduksjon er det som står i fokus.

Lange rolige løpeturer er perfekt for å øke kroppens evne til å bruke fett som energikilde. I tillegg til at man forbrenner masse kalorier på en langtur, øker ikke appetitten på samme måte som en kort tur med høyere hastighet. Man bør faktisk løpe så slow at man klarer å snakke samtidig (kanskje til og med gå i de bratteste oppoverbakkene?). Nå snakker jeg om de lange turene altså. Tro det eller ei så er dette også utholdenhetstrening.

Det er fort å glemme at en løpetur på 30 minutter ikke forbrenner mer enn et lite kakestykke. Det sier noe om hvor mye kostholdet er avgjørende dersom  vektreduksjon er målet med løpetreningen.

Dersom målet derimot er å bli raskere, finnes det flere ulike treningsmetoder ved løping. Intervalltrening er supereffektiv, men dersom man løper de samme intervallene hver eneste uke vil nok ikke progresjonen bli helt som ønsket. Kroppen må utfordres for å bli sterkere. Sørg derfor for å ha variasjon i løpetreningen. Varier med korte intervaller, lange intervaller, bakkeløp, tempoøkter og ikke minst noen lange rolige turer også. Utfør minst tre forskjellige løpeøkter hver uke der to av den bør være intervaller hvis man ønsker å bli raskere. Øk gjerne hastigheten eller den totale lengden litt for hver uke. Dette vil garantert gi oss en fantastisk løpeglede og mestringsfølelse.

Så var det styrketrening da… det er også viktig for løpere. Løping er en ensidig treningsform med belastning på kroppen. Styrketrening kan hjelpe deg med å forebygge skader og i tillegg gjøre deg sterke i løpefeltet. Tren gjerne styrke et par tre ganger i uka. Gå da for gode basisøvelser som knebøy, utfall, pullups, benkpress osv.

Uansett hva en liker eller vil oppnå, mener jeg at det viktigste er å følge sine egne mål med løpingen sin. Utholdenhet kommer snikende uansett.

Men så har vi en nøtt som skal knekkes for de som ønsker å klare løpe de lange distansene. Øk alltid lengden på løpeturene gradvis og sørg for at kroppen henger med. Start alltid med flere kortere turer i løpet av uka til å begynne med. En time eller to timer kan høres tøft og uoverkommelig ut.

Mitt råd er da feks å starte med å løpe 15 minutter rolig, 15 minutter moderat, 15 rolig, 15 moderat osv.
Å dele opp treningen på denne måten vil gjøre løpingen mentalt lettere å utføre i starten, samt redusere skaderisikoen.

Dersom man starter helt fra scretch kan løpeturen starte helt ned til 1 minutt rolig, 1 minutt moderat, 1 rolig ,1 moderat osv. (totalt 10 minutters økt). Prøv da gjerne å øke 1 minutt for hver løpetur. Etter 10 løpeturer (da er det blitt en 20 minutters økt) øker man til 2 minutter rolig, 2 minutter moderat.

Det er viktig å ikke sette for høye krav til segselv fra starten, da blir løpingen verken gøy eller noe du kommer til å fortsette med.
Det samme kan også gjelde for sykkeltrening dersom man ikke kan løpe av ulike årsaker, eller rett og slett heller liker seg bedre på sykkelen.

Håper jeg nå fant løpegnisten i deg 😃

Ukens Intervall (30min)

Oppvarming er ofte den samme på intervalltreningøkter… og i dag ble det 10 minutter med gradvis økende hastighet … Pulsen skal i løpet av oppvarmingen forberede seg på en intensitet over 85-90%+ av makspuls.

Kjenn etter at kroppen blir god og varm, klar for høy intensitet. Jeg anbefaler at man løper med 1-2% belastning/stigning under hele økten for en bedre posisjon.

Her kommer dagens intervalldrag :

Runde: (løp/hvile x antall drag)

1. 90/30 x 5

Behold kun 30 sekunder pause etter at dragene er gjennomført… her går vi rett på neste runde:

2. 40/20 x 5 

Still going strong … kun 20 sekunder pause før aller siste prøvelse:

3. 20/10 x 5

Strålende utførte intervaller. Godt jobba !!

Her ser jeg at man kanskje kan klare å øke med hele 2 km/t for hver runde. Det fordi dragene blir betydelig kortere i hver runde på 5 drag. Eksempler: 11-13-15 km/t,13-15-17 km/t, 15-17-19 km/t.

Pausene på hele 30 sekunder i første runde  er såpass lange at man fint kan starte med ganske høy hastighet (dette er veldig individuelt og personlig) så her er det viktig å finne sin belastning 😉

Ha en super treningsøkt 😃

Noen gode ord for å mestre stresset

  • Få kontroll over din individuelle situasjon.
  • Skap en god plan for det du skal rekke i løpet av dagen.
  • Husk å legge inn små pauser som gir pusterom i hverdagen. Dette gir deg ny energi.
  • Sørg for at fysisk aktivitet er en del av din hverdag. Det er forebyggende og avstressende.
  • Sørg for å få nok søvn og hvile hver eneste dag.
  • Avspenning og meditasjon gir en indre ro.
  • Snakk med kollegaer, familie og venner om belastninger som oppstår, hvordan det påvirker deg og din hverdag.
  • Gjør alt som gleder deg, det gir energi.
  • Vit at stresset kun kan løses der problemet ligger, eller med dem det gjelder. Stress er ikke alltid et problem for oss alene, men kan inkludere flere. Da er det viktig at man prater med dem som er involvert.
  • Si NEI dersom du føler noe eller noen «stjeler» din tid. Ikke la andre bestemme hva du skal, kan, vil eller må gjøre.
  • Konsentrer deg om det du kan gjøre noe med, og aksepter det du ikke kan påvirke.
  • Definer og godta «godt nok».
  • Prioritere, fordi alt er ikke like viktig.
  • Reguler din egen tilgjengelighet (avtaler, telefon, mail og møter)
  • Minn deg på målene dine ved å lage en velfungerende kalender.
  • Tren også på å gjøre ingenting.