Karbohydrater kan virke komplisert …men gjør det enkelt …. her kommer noen kloke ord ;-)

 

Jeg blir ofte spurt om karbohydrater… spiser du karbohydrater? … når spiser du karb ? …hvordan får jeg i meg riktige karb …..og når hvor hvilke??  Ja dette kan virke kjempe komplisert … jeg vil gjerne prøve å forenkle alt dette for oss… så vi lettere kan forholde oss til det…og ta kunnskapen ibruk i hverdagen vår 🙂

Ja jeg spiser karbohydrater… jeg trenger energi til hverdagen min … men jeg prøver å få i meg kun de “gode ” karbohydratene… de som faktisk gir meg stabil  energi som varer …

 

Karbohydrater kjenner vi som stivelse, kostfiber og sukker i maten. Stivelse og kostfiber får vi fra korn, poteter, ris, pasta, frukt og grønnsaker….dette er de ernæringsmessig beste kildene til karbohydrater. Her får vi også i oss andre viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og kostfiber… <3  Sukkeret får vi over alt…. det er tilsatt raffinert hvitt sukker i store mengder ferdigproduserte matvarer..  

Selv om karbohydrater gir energi til kroppen, er det ikke helt det samme hvilke du får i deg. Karbohydratene deles inn i  3 forskjellige kategorier ;

 

Monosakkarider   Raffinert hvitt sukker som inneholder ett sukkermolekyl. Disse har kraftig innvirkning på blodsukkeret og utskillelse av insulin i kroppen.

I tillegg inneholder dette ingen næring, har en høy GI på omkring 70. Dette kan gi store blodsukkersvingninger, virke betennelsesøkende og gi næring til dårlige bakterier i kroppen vår…   .. noe å tenke på dere…!!

Disakkarider /Polysakkarider-  Så har vi de andre sukkerartene …som har en eller flere sukkermolekyler. De har en mye lavere GI som gir kroppen langsomt tilførsel av glukose…. og et stabilt blodsukker som holder oss i bedre form gjennom dagen.

Disakkarider finnes som sukrose i rent sukker eller naturlig i frukt og grønnsaker. Så har vi Laktose  som finnes i melkeproduktene…. og tilslutt har vi maltose som blir dannet først når stivelsen brytes ned.

Polysakkaridene er glykogen/stivelse som også består av sukkermolekyler ….men her er det hundrevis av dem som henger sammen. De brytes ned til maltose i tarmen vår …for deretter å bli brutt ned til fruktose.

 

GI = Glykemisk indeks måler hvor mye og hvor raskt en matvare øker blodsukkeret vårt …. altså sier den noe om  hvordan sukkernivået vårt blir påvirket av det vi spiser…   Høy GI er negativt…  Lav GI er positivt… enkel regel å huske på <3

 

Tenkte skrive litt om de forskjellige søtningene jeg bruker i min hverdag:

 

FIBERSIRUP  både lys og mørk…  jeg er blitt såååå glad i å bruke disse… alle burde ha disse hjemme … kan brukes til det meste som er søtt og passer perfekt som erstatning for sirup og honning<3 Det er både lys og mørk sirup av prebiotiske fibre som både smaker himmelsk og gjør godt for kroppen vår. Den kommer fra et plantefiber som heter isomalto-oligosakkarid (IMO-sirup). Utrolig…. nærmere 70 gram fiber ….og kun 6 gram sukkerarter per 100 gram fibersirup… en sensasjon !!!  FiberSirup Clear er 60 % så søt som sukker, mens FiberSirup Gold derimot er like søt som sukker/sirup….meeen er tilsatt en liten mengde Stevia og Malt­ekstrakt  for å få frem en fyldigere søtsmak og dypere karamelisert farge. 

 

STEVIA er helt fantastisk …. en blomsterplante som er flere hundre ganger søtere enn vanlig sukker. Det som gjør urten Stevia så fantastisk er at den ikke har noe som helst innvirkninger på blodsukkeret vårt… altså GI = 0  og er helt kalorifri….  perfekt eller hva?? !!  Du kan bruke den til det meste og finnes i ulike varienter.

 

KOKOSBLOMSTSUKKER  er en gyllen søtsak som fremhever den karamelliserte smaken i det du lager ...Det er blitt utviklet sukkerkrystaller som er fremstilt av nektaren til blomstene på kokosnøttpalmen. Resultatet vi sitter igjen med er et naturlig og uraffinert sukker med lav GI =35…. kjempebra 😉   Kokosblomstsukker kan minne litt om rårørsukker i konsistens og farge… og er perfekt for eksempel til fremheving av smaker med sjokolade… kakao …og det du baker som trenger en anelse karamellisert preg…  mmmm 😉 Kokosblomstsukkeret består av karbohydrater men har et fortrinn i den lave GIen og ikke minst alle næringsstoffene …jern , magnesium, sink, og mange B-vitaminer.

 

SUKRIN er jeg også veldig glad i …den likner veldig på vanlig sukker i konsistens og utseende ….en perfekt erstatning i bakverk… Et lite tips kan være å blande fifty fifty med kokosblomstukker når du baker for det lille ekstra av smaksopplevelse… <3   Sukrin er basert på et  naturlig sukkeralkohol som heter Erythritol.  Sukrin går igjennom tarmene våre uten å bli tatt opp som energi i kroppen… det betyr at den ikke har noen som helst påvirkning av blodsukkeret vårt…. GI =0 😉

 

DADDEL har dere blitt kjent med i bloggen min tidligere… når jeg har laget små søtsaker … Daddel er frukten av daddelpalmen. Den inneholder naturlig fruktsukker og har et meget høyt innhold av kostfiber. Dermed får vi en lav GI = 40 og liten påvirkning av blodsukkeret. Fordøyelsen vår nyter også godt av det høye kostfiberet …i tillegg til at det forebygger forstoppelse. Vi får i oss jern, fosfor,vitamin A og Bèr, mineraler ….spesielt mye av kalium som har en viktig rolle for syrebase-balansen i kroppen vår…. Her kan vi nyte det søte og gode …det vil kroppen også gjøre <3

 

En  liten “ca”  GI oversikt på søtsakene …som kan være lurt å tenke over 🙂

Sukrin GI = 0

Stevia GI = 0

Tagatesse GI= 7

Xylitol / Bjørkesøt GI =  7

Kokosblomssukker GI= 35

Honning GI = 55 

Agave Nektar GI = 30

Daddel GI = 40

Raffinert hvitt sukker  GI= 70

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg