«Solstrålene blir proppfulle av D-vitamin… men hva med vinterhalvåret»

 

I sommermånedene får man som oftest dekket behovet for D-vitamin bare ved å være ute i sollyset. Kroppen har faktisk evnen til å samle opp et lager som kan vare i flere uker. Men sent på høsten og mot slutten av året reduseres dette lageret ganske betydelig grunnet mangel på sollys. Når man er mye ute i sollyset trenger man vanligvis ikke ekstra tilskudd av vitamin-D. Men det er i denne mørketiden at utfordringen oftest dukker opp.

På grunn av dette vil det være nødvendig for å få i seg nok vitamin-D igjennom kostholdet i vinterhalvåret… eller alternativt i kosttilskudd. D-vitamin er blant annet viktig for opptak av kalsium i kroppen.

D-vitamin er et livsviktig vitamin som også blir regnet som et hormon. Det regulerer som nevnt kroppens kalsiumbalanse og øker opptaket av kalsium fra tarmen. Kalsium er det mineralet som gjør skjelettet hardt men har også mange andre viktige oppgaver i kroppen. Et lavt nivå av D-vitamin kan føre til mangel på kalsium som er helt avgjørende for at ikke skjelettet blir for mykt eller svakt, redusert treningseffekt og andre symptomer som depressivitet? Spesielt også viktig hos barn som har et raskt voksende skjelett.

Supre kilder til vitamin D er fet fisk, eggeplomme og matvarer tilsatt vitamin D. For mange kan det være vanskelig å få i seg tilstrekkelige mengder av vitaminet. Da kan et supplement i form av et kosttilskudd være en god løsning i vinterhalvåret slik at man er sikker på at man får i seg anbefalt mengde. Så dersom du føler deg litt uvanlig slapp og sliten over tid ville jeg ha kontaktet lege for å sjekke litt verdier i kroppen 💪😊

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg