Proteiner er vårt byggemateriale ….og dens viktigste funksjoner er å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner… i tillegg til transport av oksygen og næringsstoffer i blodet.
Proteiner lagres ikke i kroppen på samme måte som fett og karbohydrater … meeen brukes isteden som byggesteiner i ulike prosesser… med en fortløpende nedbrytning og nyprodusering av proteiner i kroppen.
Når man skal vurdere proteininnholdet i enkelte matvarer, ser man både på kvaliteten og proteinmengden. Proteinkvaliteten finner vi i innholdet av de essensielle aminosyrene, hvilke aminosyrer er det kroppen selv ikke klarer å produsere…
Vi har to ulike typer proteiner … de med høyest innhold av essensielle aminosyrer og dermed har en høyere proteinkvalitet er de animalske (kjøtt, melk, egg) …. men vi har også vegetabilske proteiner (soya, korn , bønner , linser , nøtter , frø og grønnsaker)….disse er viktige kilder for dem som ikke spiser animalsk mat.
Proteiner har mange forskjellige livsviktige roller som foreksempel vev (kollagen) …dette fungerer som et indre byggverk ….
Så har vi bevegelse når to fiberproteintråder (aktin og myosin) i musklene glir langs hverandre, forandrer form og trekker seg sammen og skaper bevegelse. Enzymer er nødvendige proteiner for alle cellene i kroppen vår ….og fungerer nærmest som kroppens katalysator med en ekstremt viktig i jobb i prosessen av næringsopptak.
Molekyler, hormoner og fettstoffer transporteres med proteiner rundt i kroppen ved hjelp av blodet. For eksempel kan ikke oksygen seile fritt rundt i blodet… det må bindes til proteinet hemoglobin i de røde blodcellene for og fraktes fra lungene til vevet. Proteinet hemoglobinet er dermed livsviktig for oss.
Vi hører også at proteinene er viktig for immunforsvaret vårt….sanseapparatene, signalsystemer …og ulike hormoner som kan også bidra til å bremse eller øke produksjonen av spesielle stoffer i kroppen ved å binde seg til cellene.
Anbefalt inntak av protein for voksne ligger på rundt 1,5 – 2 gram protein per dag per kg kroppsvekt når man trener aktivt. Med et vanlig variert kosthold, vil vi nok få i oss det meste av nødvendige proteiner…men selv synes jeg det er bra å supplere med proteinpulver daglig som et tilskudd av høykvalitets proteiner.
Proteinpulver blir produsert av kilder som melk, egg og soya… Denne prosessen går ut på å dra ut vanninnholdet i proteinet slik at man sitter igjen med en pulverform. Dette utføres med varmebehandling…høy- eller da lav temperatur (som er best for proteinet).
Eggprotein fremstilles oftest av kun eggehviten og er perfekt dersom man er allergisk mot melk eller er laktoseintolerant. Dette bli da et magert protein tilskudd.
Melkeprotein filtreres slik at man kan fjerne mest mulig fett og laktose. Disse er bygd opp av to typer proteiner… ca 20 % melkeprotein består av myse, mens ca 80 % av kasein. Forskjellen er nedbrytningshastigheten… noe som gjør at de utfyller hverandre helt perfekt. Melkeproteinene finner man i to forskjellige former, konsentrat eller isolat. Isolatene går igjennom enda en filtreringsprosess for å få frem enda mer protein ,samt fjerne ytterligere laktose og fett…. de ligger da gjerne 10 % høyere på proteininnholdet enn konsentratene.
Kaseinprotein er hovedkomponenten i melk… den løser seg dårlig opp i væske og det tar derfor lengre tid å bryte det ned i forhold til myseproteinet. Derimot har hydrolisert kaseinprotein blitt ytterligere brutt ned (båndene mellom aminosyrene) for at de lettere skal absorberes og nyttiggjøres.
Myseprotein er et flytende biprodukt… det som blir igjen ved en osteproduksjon. Myse er det som blir til overs når melken koagulerer…. og inneholder beta-lactoglobulin, alphalactalalbumin og albumin. Denne består av de essensielle aminosyrene som kroppen ikke klarer å produsere selv. Myseproteinet har da blitt utviklet for et raskere opptak og kategoriseres som mysekonsentrater (med høyere fett/laktose), isolater (høyt proteininnhold,nærmest ingen fett) og hydrolisert myse (delvis nedbrutt myseprotein for raskt opptak i kroppen) …utmerket rett etter trening.
Jeg synes det viktigste er å finne sin egen favoritt på smak og konsistens….og tenke litt over om du bruker proteinpulveret før du legger deg , rett etter trening eller som mellommåltid. Du kan lage en shake, mousse eller med utvalgte produkter tilsette i bakverk.
MIN TOPPLISTE OG HVERDAGSMAT MED PROTEINER ca pr. 100 gram råvare:
Whey X plode poteinpulver : 82 gram
IsoWhey Zero proteinpulver: 84 gram
Kylling : 27 gram
Egg : 13 gram
Laks: 20 gram
Soyabønner : 36 gram
Kikerter : 20 gram
Linfrø : 25 gram
Peanøtter : 25 gram
Mandel : 21 gram
Walnøtter : 15 gram
Kesam : 10 gram
0% Gresk yoghurt : 7 gram
Skyr Is : 13 gram